• https://www.equicura.be/wp-content/uploads/2016/03/47ae30af-0d10-4d9d-b52c-4ca38f702276-1-960x251.jpg
  • https://www.equicura.be/wp-content/uploads/2016/03/uitnodigend-en-motiverend1-1024x640-960x251.jpg

Over ons

Ontstaan

Deze vzw is opgericht in samenwerking met de zelfstandige onderneming Equidream onder leiding van Evelien Vanluchene. Evelien is reeds 12 jaar actief als als equitherapeut (internationaal erkende opleiding Hippocampus Nederland, 2004). Zij ervaart meer dan eens dat maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren de weg naar Equidream vinden, maar dit financieel niet kunnen dragen. Hoewel de prijzen scherp zijn, rekening houdend met de hoge basiskost van de levende partners in therapie (de paarden), is het te duur om het kind, de jongere, het gezin of zichzelf in de privé praktijk te laten helpen. Daarom zoekt Evelien al jaren een oplossing om ook deze doelgroep te helpen. Bij ziekenfondsen, overheid en verzekeringsinstanties zijn geen of onvoldoende middelen beschikbaar. In overleg met het werkveld is Evelien op zoek gegaan naar een manier om deze kwetsbare groepen toch de noodzakelijke zorg te kunnen aanbieden. Zo werd vzw Equicura opgericht uit een dynamische samenwerking tussen gelijkgestemden.

Wij zijn sterk overtuigd dat we vele kinderen & jongeren die het moeilijk hebben een hand kunnen toe reiken in hun tekorten die ze dagelijks  ervaren. Deze kinderen en jongeren hebben ook het recht mee te kunnen genieten van onze welvaartstaat, vooral door het ervaren van warmte en genegenheid, psychologische begeleiding en leerondersteuning.

Werking

In onze moderne welvaartstaat schiet de hulpverlening aan kinderen en jongeren in moeilijkheden vaak tekort. Veel kinderen hebben nood aan warmte en genegenheid, aan psychologische begeleiding of aan leerondersteuning. Met ons aanbod, onze kwaliteiten en professionaliteit kunnen wij daaraan tegemoet komen. In een veilige omgeving bieden wij leermomenten rond communicatie, sociale vaardigheden, conflicthantering, verhogen van de frustratiedrempel, enzovoort. Alles gebeurt binnen een ontspannen en ongedwongen sfeer, waardoor het leren zoveel makkelijker gaat. De kinderen en jongeren gaan letterlijk op stap met het paard en met zichzelf. Want werken met het paard is werken aan jezelf. Werken aan jezelf verhoogt je integratiemogelijkheden binnen deze complexe maatschappij.

Als professionals slaan wij bruggen tussen wat leeft in de relatie met de paarden en het dagelijkse leven van de kinderen en jongeren. Door de persoonlijke aanpak, de aandacht voor verantwoordelijkheid en de nadruk op veiligheid leren we ruiter en paard met elkaar te werken.

Equicura vzw heeft als overkoepelende missie de relatie tussen mens en paard doelgericht in te zetten. We willen maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren de kans bieden om van ons aanbod gebruik te maken. Bij deze doelgroep is de nood aan kwalitatieve begeleiding en hulpverlening groot, begeleiding die hen stimuleert in hun persoonlijke groei en maatschappelijke integratie.

Door het inzamelen van fondsen en sponsoracties op te zetten zorgt vzw Equicura voor een financiële tegemoetkoming voor maatschappelijk kwetsbare personen uit onze maatschappij. Samen wordt er gekeken wat de hulpvraag is, wat de mogelijkheden zijn en hoe vzw Equicura kan helpen om meer zorg op maat te voorzien.

Equicura vzw is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.

Ons team

Foto libelleEvelien Vanluchene

Equitherapeut – Reeds van kindsbeen af ben ik gefascineerd door de boeiende relatie tussen mens en paard. Na mijn onderwijsopleiding (Bachelor in het onderwijs en BaNaBa in het buitengewoon onderwijs) wou ik me hierin verdiepen. Dit was mijn motivatie om equitherapie te studeren aan de post-hogeschool Hippocampus (Nederland). In 2004 ging ik als eerste equitherapeut in België aan de slag.

Doorheen de vele ervaringen zag ik de fascinerende band tussen mens en paard steeds duidelijker, ruimer en boeiender worden. Begeleiden van mensen in hun zoektocht naar hun sterke “ik” werd mijn professioneel pad.

Oplossingsgericht psychotherapeut – ik bekwaamde me verder in het professioneel begeleiden van mensen en hun veranderingsprocessen in mijn opleiding tot oplossingsgericht psychotherapeut.

Hippisch instructeur – op vlak van rijkunst heb ik jarenlange ervaring met eigen paarden en verbreedde ik mijn blik via talrijke bijscholingen en vormingen (psychologie van het paard). Ik behaalde tevens de erkenning initiator paardrijden jeugdsportbegeleider (BLOSO).

 

Markies

Markiemarkiess is een gevestigde waarde binnen het therapiecentrum. Reeds veel mensen hielp hij verder in het ontdekken en vinden van hun “droom”. Hij zag in 1997 het levenslicht.

Eerst werd hij sportief opgeleid in dressuur en in zijn 7de levensjaar startte hij zijn nieuwe roeping als therapiepaard.

Markies is een stevig gebouwde donkerbruine ruin van 1m49 schofthoogte, waardoor hij zowel voor kinderen en volwassenen als therapiepaard kan functioneren.

Hij heeft een heel aansprekend en uitnodigend karakter, is steeds bereid tot samenwerken en reageert correct op de situaties. Hij is een echte vriend die duidelijk zijn eigen grenzen kan aangeven.

Tygo

TygoTygo is frisse ruin van 1m45 met een sterke persoonlijkheid. Tygo nam zijn functie als therapiepaard reeds op als hij 4 jaar oud was. Hij is heel waardevol in therapeutisch werk.

Tygo is lief en uitnodigend, hij staat zijn mannetje binnen de kudde en laat duidelijk blijken dat hij er staat!

 

Zhigano

zhiganoZhigano is een bruine ruin van 1m70 groot, geboren in 2004. Hij is heel gevoelig, heeft een zachte uitstraling en karakter.

Het is een knuffelpaard die op zijn vriendelijke manier zaken losmaakt bij mensen. Ook hij is opgeleid in het orthopedagogisch voltigeren en de sportieve dressuur.

Cas

Cas

Cas is een vriendelijke, zachtaardige ruin van 1m72, geboren in 2007.

Hij is een paard dat veel vertrouwen en rust schenkt. Zowel kinderen als volwassenen zijn fan van deze hartendief.

 

Mr Jingles

Mr Jingles

Mr. Jingles is een jonge ruin geboren in 2009. Hij heeft een heel speels en vriendelijk karakter.

Door zijn grote invoelingsvermogen vervult zijn functie als therapiepaard met glans.

Julie

Julie is is de kleinste Julie.009van de therapiepony’s, ze meet 1m39 en is geboren in 2007.  

Een zachte dame die toch duidelijk aangeeft hoe ze de zaken aanvoelt en wat belangrijk is voor haar.

 Mona

mona

Mona is een Haflinger, ze is 1m50 groot.

Als zelfzekere dame vindt ze een correcte samenwerking belangrijk.